Dezinfekcí se rozumí soubor opatření, vedoucí ke zničení mikroorganismů pomocí chemických nebo kombinovaných postupů, které mají za cíl přerušit cestu nákazy od zdroje k vnímavému jedinci. Dezinfekci lze definovat jako ničení, či zneškodňování mikroorganismů na neživých předmětech, ve vnějším prostředí (voda, vzduch, atd.). Cílem dezinfekce je, aby na předmětech nebo v prostředí nebyly patogenní mikroby, které by mohly způsobit onemocnění vnímavého jedince. U onemocnění kde jsou přenašeči členovci či hlodavci je nutné provádět také dezinsekční a deratizační opatření.
Dezinfekce se dělí na:
- ochrannou
- preventivní a ohniskovou
- represivní
Ochranná dezinfekce se provádí bez vztahu ke konkrétnímu ohnisku nákazy, tedy i v době kdy se infekční onemocnění nevyskytuje (nemocnice, hromadná doprava, kuchyně, kantýny, dětské zařízení atd.). Ochranná dezinfekce je tedy namířená proti možným cestám šíření nákazy, provádí se stále jako součást komplexních hygienických opatření. Naše firma zajišťuje pro klienty komplexní servis např. stravovacích zařízení, kde pečujeme o tyto provozy periodicky v termínech, které nemusí evidovat a monitorovat zákazník, ale vše zajišťuje kompletně naše firma. Termíny provedení jednotlivých zásahů konzultujeme se zákazníkem a v rámci možností se přizpůsobíme možnostem dle typu provozu. Aplikované látky jsou schválené Státním zdravotním ústavem a průběžně účinnostně testované. U periodicky ošetřovaných provozů opět naše firma sleduje nutnou obměnu použitých chemických látek, aby nedošlo ke vzniku rezistentních kmenů.
Ohnisková dezinfekce má za cíl zneškodňovat choroboplodné zárodky vylučované infekčně nemocným jedincem - bacilonosičem do okolí, aplikace téměř totožné jako u dezinfekce ochranné.
Naše firma nabízí v této oblasti provedení jak preventivní, tak i ohniskové dezinfekce. Dezinfekce provádíme v různých objektech ve spolupráci a podle pokynů příslušného veterinárního orgánu, např.:
- Drůbežárny - dezinfekce mokrou (postřikem) a suchou cestou (aerosolem)
- Objekty živočišné výroby (vepříny, kravíny) - před naskladněním i po nákazách
- Chladící a mrazící boxy - prostorovou aplikací nebo postřikem
- Velkokapacitní kuchyně a výrobny